Considerat un instrument util pentru asigurarea libertății de exprimare a avertizorilor de integritate și a militaților pentru drepturile omului, browser-ul Tor, care permite comunicare anonimizată, a atras și interesul grupărilor de criminalitate organizată, hackerilor și teroriștilor. În secolul al XXI-lea, avem privilegiul accesului neîngrădit la informații și în fiecare clipă volumul acestora crește. O persoană consumă, în medie, de trei ori mai multe informații decât în anii 1960, iar nevoia de acces la acestea crește disproporțional în raport cu timpul disponibil, care a rămas constant. World Wide Web și internetul au transformat informația într-o resursă disponibilă tuturor.
World Wide Web (WWW) este un sistem de redare a informațiilor pe internet, creat în 1989 de doi cercetători din cadrul CERN, Tim Berners-Lee și Robert Cailliau. Ideea de a crea un sistem care să faciliteze accesul la informație s-a născut în urma dificultăților întâmpinate de cei doi în a regăsi diverse date stocate în rețeaua de computere care formau internetul. Acesta a fost utilizat pe scară largă începând cu anul 1993, când au fost create primele website-uri. WWW a devenit epicentrul dezvoltării informaționale, fiind principala modalitate disponibilă utilizatorilor la nivel global pentru a accesa informații pe internet.
Limitele accesului
Este, oare, accesul la informație neîngrădit? Rețeaua WWW este compusă din secțiunea de suprafață (Surface Web) și secțiunea de profunzime (Deep Web). Surface Web este acea parte a rețelei accesibilă tuturor, pe care se poate naviga nerestricționat folosind un browser obișnuit. Deep Web reprezintă aproximativ 90% din WWW și este secțiunea pe care se regăsesc informații pentru a căror accesare este necesară îndeplinirea unor condiții de securitate, precum înregistrarea unui cont de utilizator accesibil în baza unei parole proprii. Informațiile respective sunt stocate, de regulă, în baze de date, nefiind destinate publicului. Ele cuprind situația și activitatea financiară, date necesare gestionării unor conturi bancare, corespondență privată, documentație judiciară și alte date personale. Însă, în secțiunea Deep Web este integrată și partea întunecată, ascunsă a rețelei, numită Dark Web.
Dark Web este un spațiu cibernetic destinat asigurării anonimității comunicării prin criptarea acesteia și conține website-uri neindexate de motoarele de căutare (browser) convenționale. Pentru a putea accesa spațiul Dark Web este necesar un browser specific, precum The Onion Router (Tor). Tor a fost creat în 1990 de Laboratorul de Cercetare al Marinei Statelor Unite pentru a asigura transmiterea informațiilor de interes strategic prin intermediul WWW, în condiții cât mai sigure și de maximă confidențialitate, funcționând ca un canal criptat de transmitere a datelor.
Spre deosebire de browserele web obișnuite, Tor folosește conectarea în sistem routing în „straturi”. Astfel, criptează și direcționează traficul prin mai multe servere din întreaga lume pentru a ascunde adresa IP și pentru a oferi navigare anonimizată. Toate domeniile din rețeaua Tor se termină cu domeniul .onion (în loc de .com). Similar straturilor unei cepe (eng. Onion) rețeaua Tor asigură mai multe niveluri de criptare. Din 2004 însă, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) a lansat Tor către publicul larg, în mod gratuit, fiind considerat un instrument util susținătorilor drepturilor omului.
Comunicarea în siguranță
Browser-ul creat pentru a asigura transmiterea de informații în comunitatea intelligence din Statele Unite, astfel încât acestea să nu fie interceptate de servicii adverse de informații, a început să fie folosit de asociații, ONG-uri, organizații care veghează și promovează respectarea drepturilor omului (Human Rights Watch), dar și de cetățeni din statele conduse de regimuri autoritare sau care încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în scopul sustragerii de la monitorizarea exercitată de guvernele opresive. Tor este folosit și de avertizori de integritate (Edward Snowden), jurnaliști de investigații (Julian Assange) sau de activiști.
În prezent, multe organizații și-au creat și un site web ascuns pe Tor, printre acestea aflându-se Facebook și chiar Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA). Acest lucru se datorează faptului că un site web Tor își asumă (uneori simbolic) asigurarea confidențialității. Publicația The New York Times și CIA, de exemplu, speră să faciliteze comunicarea cu persoane care pot furniza informații sensibile.
Dezavantajele anonimității
Dark Web a dobândit în timp o reputație negativă, de avantajele comunicării în siguranță fiind atras și mediul infracțional. În acest spațiu au fost create site-uri pe care se promovează activități ilegale, precum traficul de persoane, traficul de droguri și precursori, de arme și muniții, substanțe toxice și materiale explozive, pornografie infantilă, traficul cu documente de identitate contrafăcute, bancnote falsificate, diferite servicii cibernetice și chiar asasinate la comandă. Aceste site-uri funcționează ca platforme de promovare a activităților ilegale oferite contra cost de diferiți utilizatori.
O astfel de platformă, Silk Road, a fost creată în 2011. Potrivit datelor prezentate în dosarul acuzării, Silk Road a găzduit, în perioada februarie 2011 – iulie 2013, peste 1,2 milioane de tranzacții, în care au fost implicate 146.946 de conturi unice ale cumpărătorilor și 3.877 de conturi unice ale vânzătorilor. Valoarea veniturilor generate din vânzări a fost estimată de acuzare, în 2013, la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, în timp ce comisioanele obținute de platformă s-ar fi ridicat la 79,8 milioane de dolari.
Deși tranzacțiile financiare ar fi putut permite identificarea cumpărătorului și vânzătorului, acest lucru nu a fost posibil în mediul Dark Web. Plățile s-au efectuat folosind Bitcoin, prima criptomonedă, alternativa digitală a activelor financiare convenționale, creată de un utilizator care folosea pseudonimul Satoshi Nakamoto. Tranzacțiile în Bitcoin sunt dificil de urmărit, iar în anumite situații chiar imposibil, venind astfel în sprijinul păstrării anonimității utilizatorilor de pe Dark Web. Totuși, în ciuda măsurilor luate pentru păstrarea anonimității, în 2013 Silk Road a fost închis, iar administratorul platformei a fost identificat de către FBI în persoana americanului Ross Ulbricht. Acesta a fost acuzat de infracțiuni precum spălare de bani, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la trafic de droguri și tentativă de omor, fiind condamnat la închisoare pe viață. Terbium Labs Inc. (companie specializată în monitorizarea Dark Web) a catalogat 200 de domenii de pe Dark Web ca fiind ilegale, 75% dintre acestea reprezentând platforme similare Silk Road.
Acțiunile comune ale FBI, Interpol și instituțiilor europene de aplicare a legii au avut ca rezultat închiderea mai multor site-uri ilegale, precum Wall Street Market, Valhalla și, mai recent, DarkMarket. Serverele DarkMarket au fost localizate la începutul anului 2021 în Ucraina și Republica Moldova.
Costuri și beneficii pentru comunitatea de intelligence
Probabil vă întrebați de ce Tor continuă să existe, având în vedere că favorizează proliferarea criminalității organizate, a criminalității informatice și poate fi folosit inclusiv ca un canal de comunicare criptată între membrii unor rețele teroriste. Tor este doar unul dintre numeroasele motoare de căutare utilizate pentru a accesa Dark Web. Dacă se închide un browser, vor fi folosite sau dezvoltate altele. Partea întunecată a rețelei este legată indisolubil de World Wide Web. Atâta timp cât există WWW, va exista și Dark Web. De asemenea, un canal de comunicare criptată ar putea fi folosit în continuare de către serviciile de intelligence pentru transmiterea informațiilor strategice. Totodată, este mult mai ușor să rămâi anonim într-o masă de utilizatori anonimi și este mult mai dificil pentru serviciile adverse să identifice ofițerii de informații dintr-o mulțime de utilizatori.
Criminalitatea organizată există de foarte mult timp și ar fi continuat să existe și fără dezvoltarea zonei Dark Web, utilizând propriile canale de comunicare. Serviciile de intelligence din SUA au creat un sistem care întrunește condițiile „perfecte” pentru ca grupările de criminalitate organizată, de criminalitate cibernetică, grupările teroriste și alte entități a căror activitate contravine legii să își expună capabilitățile și intențiile. Iar aceasta permite instituțiilor de aplicare a legii să acționeze proactiv, nu numai reactiv.
Abstract
An average person’s need for information has tripled since the 60’s. Therefore, fast worldwide access to information is a must and World Wide Web is the answer. Dark Web is the hidden part of the World Wide Web, only accessible with specific browsers, such as The Onion Router (Tor). Dark Web was originally developed by the Laboratory Research of the U.S. Navy for the purposes of intelligence agencies, but since 2004 Tor has been open to public access. It is a perfect encrypted communication channel, equally used by human rights advocates, whistle blowers, journalists, activists, but also by criminals involved in hacking, serious organized crime, money laundering, drug dealing, arms trafficking. Although Dark Web is clearly related to illegal activity proliferation, it also remains a useful resource for intelligence agencies. It’s much easier to be anonymous in a mass of anonymous users. By developing Tor, law enforcement agencies have lured criminal organizations to expose their capabilities and intentions.
Autor: Adrian Diță