Primii 5 ani. Gala premiilor Intelligence

La cinci ani de la apariţia primului număr, pe data de 12 septembrie 2013, redacţia revistei Intelligence – publicaţia oficială a Serviciului Român de Informaţii – a organizat, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” , o importantă gală de premiere a celor mai bune articole pe care le-a editat în decursul existenţei sale.

În Aula Mare a Bibliotecii, într-o remarcabilă atmosferă şi organizare, meritul fiind al angajaţilor BCU, sub coordonarea directorului general de la acea dată, doamna Mireille Rădoi, au fost desemnaţi câştigătorii pe secţiuni, după cum urmează: Secţiunea I – Editorial: domnul Cristian Tabără, pentru articolul „Cât ne costă deficitul de stimă de sine”. La Secţiunea a II-a – Fundamente ale activităţii de Intelligence, premiul i-a revenit profesorului Sergiu Medar, pentru articolul „Transformarea serviciilor de informaţii în contextul actual de securitate”. La secţiunea a III-a, laurii de câştigătoare i-au revenit doamnei Mihaela Matei, pentru contribuţia „Transformarea sistemelor de intelligence şi procesul de modernizare al SRI”.

Cristian Bizadea a câştigat un premiu la secţiunea a IV-a, pentru articolul „Repere centrale ale activităţii de intelligence”, iar la secţiunea a V-a – Riscuri şi ameninţări în actualul mediu de securitate, cel mai bun articol a fost considerat „Precursori pentru materiale explozive”, scris de doamna Mariana Ioan.

O foarte importantă secţiune a fost şi cea care a cuprins materialele scrise pe tema securităţii cibernetice (Secţiunea a VI-a). În acest caz, colectivul de evaluare a articolelor a considerat că materialul domnului Codruţ Mitroi a fost cel care a întrunit condiţiile optime pentru a fi declarat cel mai bun.

Numită „Ştiinţe sociale în sprijinul Intelligence”, secţiunea a VII-a fost câştigată de domnul Adrian Neculai Munteanu, cu articolul „Agresiunile informatice în contextul războiului internaţional. Studiu de caz: Israel vs Palestina”.

La secţiunea a VIII-a „Cultură de securitate”, premiul a fost adjudecat de Iuliana Udroiu, pentru articolul „Un parteneriat strategic pentru cultura de securitate”.
Binecunoscutul istoric dr. Cristian Troncotă a câştigat premiul revistei Intelligence la secţiunea a IX-a – Istoria intelligence-ului, cu materialul: „CSAT din perioada interbelică, strămoşul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de azi”.

Premii speciale pentru promovarea culturii de securitate şi pentru sprijinul constant în apariţia revistei au primit: consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, domnul Iulian Fota, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Cristian Maior, prim-adjunctul directorului SRI, domnul general maior Florian Coldea şi adjuncţii directorului SRI, domnii general de brigadă Ion Grosu şi generalii-maior Dumitru Cocoru şi George-Viorel Voinescu.

Au mai fost premiaţi fostul rector al Academiei Naţionale de Informaţii, domnul general de brigadă Ştefan Teodoru, şefa Centrului de Surse Deschise al SRI, doamna general de brigadă Cristina Posaştiuc şi şeful Sectorului de Tipărituri al SRI, domnul colonel Romeo Gheorghian.

Ţinând seama de faptul că Gala Premiilor Revistei Intelligence a avut loc la 12 ani şi o zi de când Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu cel mai mare atentat terorist din istorie, directorul SRI, domnul ambasador George Cristian Maior, a dedicat premiul primit lucrătorilor din domeniul antiterorist. Vorbind despre însemnătatea alianţelor din care ţara noastră face parte, respectiv NATO şi Uniunea Europeană, George Maior a subliniat semnificaţia parteneriatelor strategice şi a alianţelor militare pentru interesele naţionale ale României.

Şeful SRI a precizat, într-un ton cald, că revista Intelligence nu-şi propune să concureze piaţa media, ci încurajează „existenţa unei dezbateri în scris pe marile probleme de securitate naţională”, asigurând totodată că va sprijini în continuare apariţia publicaţiei, din necesitatea schimbului liber de idei valoroase pe această temă. (F.P.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*