Comerțul electronic (e-commerce) a revoluționat modul în care bunurile și serviciile sunt tranzacționate online și a evoluat de la un simplu concept la un fenomen global, care a modelat astfel industriile și comportamentul consumatorilor. Relevanța comerțului electronic în planul securității naționale este evidentă dacă ne gândim că prin intermediul platformelor online pot fi vândute articole explozive sau substanțe cu dublă utilizare, care ar putea fi folosite pentru derularea unor acțiuni teroriste sau de altă natură.
Istoria comerțului electronic datează din 1979, când Michael Aldrich a inventat cumpărăturile electronice prin conectarea unui computer de procesare a tranzacțiilor cu un televizor modificat, printr-o conexiune telefonică, datele fiind transmise în mod securizat. În 1992, Charles M.Stack a înființat prima librărie online – Book Stacks Unlimited, fiind astfel unul dintre primele site-uri de cumpărături online, realizându-se astfel tranziția de la magazinele fizice la platformele online. Prima tranzacție online (1994) a marcat un punct de cotitură în evoluția comerțului online, deschizând calea pentru apariția unor giganți precum Amazon (1994) și eBay (1995).
În 1998 a fost lansat Paypal, sistem ce revoluționează procesele de plată online, stimulând creșterea comerțului electronic, iar în 2000 Google AdWords – primul instrument de publicitate online ce îi ajută pe retaileri să facă reclamă produselor/serviciilor oferite.
eBay a introdus în 2005 propria aplicație mobilă, marcând astfel începutul comerțului mobil (m-commerce). Consumatorii pot realiza tranzacții și achiziții prin simpla utilizare a unui smartphone, deschizând calea către o nouă eră a „confortului”, revoluționând comerțul electronic, prin schimbarea comportamentului consumatorilor, a strategiilor de afaceri și a pieței globale.
Pentru a valorifica această tendință, companiile își concentrează strategiile asupra dezvoltării unor posibilități de interacțiune cu aceștia prin intermediul telefonului mobil. Astfel, Google și-a lansat în 2011 aplicația de plată online – Google wallet, care a simplificat și îmbunătățit procesul de plată online.
Anul 2014 marchează apariția comerțului electronic prin intermediul social media. Platforme precum Facebook, Instagram și Pinterest integrează funcționalități de cumpărături, permițând utilizatorilor să achiziționeze produse direct din aplicație. Influencerii și creatorii de conținut de pe aceste platforme sunt, în prezent, factori-cheie în luarea deciziilor de către consumatori, rezultând o nouă dinamică de marketing în ecosistemul comerțului electronic. Toate aceste elemente au determinat o creștere semnificativă a numărului de trimiteri poștale expediate zilnic de către furnizorii de servicii de curierat.
Efectele pandemiei asupra consumatorilor
Pandemia de COVID-19 a accelerat tendința de creștere a comerțului electronic, iar impunerea unor măsuri precum carantina și evitarea locurilor aglomerate au dus la creșterea apetenței consumatorilor pentru cumpărăturile online, modificând obiceiurile și comportamentul: persoane, care anterior au folosit rar sau deloc comerțul electronic, au început să facă cumpărături online. Unul dintre efectele pandemiei a fost și modificarea structurii de vârstă a clienților, interesul pentru internet și cumpărăturile online crescând în rândul grupurilor cu vârstă mai înaintată, iar timpul total petrecut utilizând aplicațiile mobile de comerț electronic a crescut cu 40% în 2020 față de anul precedent. Preferințele clienților cu privire la metoda de livrare a produselor comandate online s-au schimbat, aceasta devenind rapidă și de o calitate superioară.
Pentru a ține pasul cu această creștere vertiginoasă a comerțului electronic, este necesară funcționarea eficientă a serviciilor de curierat. Odată cu dezvoltarea comerțului electronic, numărul de colete livrate s-a dublat în ultimul deceniu, în prezent 10% din vânzările globale retail realizându-se online. Piața globală a serviciilor de curierat gestionează aproximativ 55,6 miliarde de trimiteri poștale în fiecare zi și se prognozează că va atinge o valoare de 519,6 miliarde de dolari SUA până în 2027.
Timbrul, de la utilitate practică la hobby
Dezvoltarea comerțului electronic a determinat, începând cu 2015, o scădere medie anuală de 5,3% a volumelor de scrisori expediate. Acestea sunt utilizate actualmente ca un instrument secundar de corespondență, mai des întâlnită fiind cea cu caracter oficial, toate elementele de resort poștal aferente expedierii unei scrisori clasice (plicuri simple sau francate, timbre poștale), înregistrând scăderi dramatice de vânzări.
Confecționate în mod uzual din hârtie, printate sub formă de colițe, suluri sau cărticele, rareori fiind fabricate din alte materiale, timbrele poștale au avut un rol important în istoria comunicațiilor și au evoluat de la mici bucăți de hârtie adezivă la adevărate opere de artă în miniatură. Acestea au căpătat și alt rol decât cel de dovedire a achitării cheltuielilor poștale, devenind mărturii peste timp ale evenimentelor marcante din viața unei națiuni.
Pornind de la prima emisiune de timbre adezive lansată în Marea Britanie (Penny Black, cu portretul reginei Victoria tipărit, în 1940, în negru și valoarea de 1 penny), urmată în 1843 de Brazilia și apoi de Statele Unite în 1847, acest sistem de taxare preplătită s-a extins la scară largă.
Varietatea și complexitatea timbrelor au cunoscut o amploare deosebită odată cu diversificarea serviciilor poștale. Între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea țări din întreaga lume au emis timbre comemorative, care evidențiau evenimente majore, minuni naturale, tehnologii nou-apărute sau figuri istorice. De asemenea, este perioada în care filatelia a luat un avânt deosebit, devenind un hobby foarte popular la nivel global, cu colecționari pasionați de găsirea celor mai rare exemplare de timbre emise în întreaga lume.
Viitorul timbrelor în era digitală rămâne incert, declinul lor fiind evident odată cu dezvoltarea comunicațiilor electronice. Acestea rămân, totuși, o parte importantă a serviciilor poștale, fiind căutate mai ales de filateliști. Se încearcă o ancorare a tradiționalelor timbre la realitățile tehnologice, unele fiind dotate cu coduri QR (care pot fi citite chiar și cu ajutorul aplicațiilor din telefoanele mobile), altele având încorporată tehnologie 3D sau holograme. Timbrele moderne sunt tipărite pe hârtie specială și conțin elemente de siguranță sau cerneluri speciale, pentru împiedicarea falsificării. Unele țări au adoptat și timbrele digitale, care pot fi achiziționate online și imprimate acasă, reflectând adaptarea sistemului poștal la noile cerințe ale consumatorilor.
Livrări în timp-record
Industria serviciilor de curierat s-a dezvoltat ca urmare a automatizării proceselor logistice și a digitalizării. Extinderea sortării automate, livrarea cu ajutorul roboților și al dronelor scurtează timpul de livrare și crește eficiența procesului de distribuire a corespondenței.
După izolarea impusă de pandemia de COVID-19, s-a înregistrat o creștere cu 78% a livrărilor de colete prin sistemul de Locker – EasyBox – cutii inteligente care permit colectarea și expedierea coletelor non-stop, ceea ce a condus la creșterea eficienței serviciilor de curierat, prin intermediul acestora putând fi livrate până la 600-700 de colete zilnic, în timp ce un curier tradițional livrează clienților aproximativ 60 de trimiteri poștale pe zi. Forumul Economic Mondial estimează că, până în 2030, locker-ele pentru colete ar putea reduce costurile globale de livrare cu 2-12% și emisiile de gaze cu 5-18%.
Pionierul livrărilor avangardiste a fost gigantul online Amazon care a realizat prima livrare a unui colet prin intermediul unei drone (2016), destinatarul primind coletul la doar 13 minute după lansarea comenzii.
Avantajele livrărilor cu drone sunt evidente: sunt mai rapide, mai ieftine decât livrările prin metoda clasică de curierat și pot facilita livrarea coletelor în regiunile rurale greu accesibile.
Dronele pot transporta doar colete cu o greutate redusă. Având în vedere că aproximativ 90% din livrările zilnice ale companiei Amazon cântăresc maximum 2,5 kilograme, o parte semnificativă a livrărilor ar putea fi transportată prin intermediul dronelor.
Cu toate acestea, drona nu a devenit încă un mijloc de transport standard pentru colete, din cauza numeroaselor limitări care le afectează performanțele. Condițiile meteorologice nefavorabile sau limitarea arealului de distribuție (16 km2) presupun construirea unor depozite locale, care, la rândul lor, consumă energie. Un alt impediment ar fi siguranța: în zonele populate, prăbușirea dronelor poate reprezenta întotdeauna un risc pentru oameni. Compilarea datelor captate devine problematică atunci când dronele zboară prin zonele locuite, ridicându-se astfel întrebări cu privire la confidențialitatea datelor (aceste dispozitive pot fi utilizate pentru supraveghere și colectare de date în scopuri ilicite).
Totuși, principalele companii de curierat prognozează că vor primi aprobările necesare pentru operațiuni la scară națională, în Statele Unite, până în anul 2027.
Cutii poștale inteligente
Creșterea popularității comerțului electronic reprezintă un potențial semnificativ și pentru sectorul logistic, în cazul operatorilor poștali tradiționali, domeniu în care au fost lansate numeroase inițiative care se concentrează pe eficiența livrării trimiterilor poștale. Înlocuirea căsuței poștale tradiționale cu cele inteligente reprezintă o soluție viabilă pentru optimizarea procesului de livrare a trimiterilor poștale. Acestea pot fi accesate și controlate de la distanță de către destinatar, transmit destinatarilor notificări în timp real (prin SMS, e-mail) privind statusul trimiterilor poștale și oferă operatorilor poștali tradiționali posibilitatea de a obține feedback despre livrări și centralizarea datelor într-o bază de date. De asemenea, cutiile poștale inteligente monitorizează și ajustează diverși parametrii, precum temperatura și umiditatea interioară, astfel că operatorii poștali își pot extinde portofoliul produselor distribuite prin introducerea livrării produselor sensibile la anumite temperaturi (alimente, produse farmaceutice sau diverse eșantioane pentru laboratoare). Costurile ridicate de fabricare reprezintă principalul dezavantaj al cutiilor poștale inteligente, fiind un impediment în extinderea acestora la scară largă.
Impactul asupra securității naționale
În viitor, comerțul electronic va continua să evolueze. Utilizarea dispozitivelor mobile pentru cumpărăturile online se află în plină ascensiune. Economia mondială tinde să depindă tot mai mult de date decât de sistemul valutar actual. Deși datele sunt adesea văzute ca o modalitate de a oferi perspective asupra comportamentului consumatorilor sau de a contribui la crearea strategiilor de marketing individualizate, acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru ca producția și companiile să funcționeze eficient. Automatizarea, schimbul de date, cloud computing, robotica, big data, inteligența artificială, IoT (Internet of Things) și alte tendințe tehnologice, toate fac parte din transformarea digitală a sectorului industrial ce a impactat, printre altele și industria operatorilor de servicii de curierat.
Cu o anvergură neestimată în urmă cu câteva decenii și, în egală măsură, cu o dinamică aflată pe un trend ascendent, comerțul electronic și elementele care sunt tranzacționate în această manieră au generat preocupări privind securitatea națională, legate de furtul de identitate, terorism, riscuri biologice sau utilizarea mijloacelor online de către vectori de amenințare. Atacurile cu antrax înregistrate în anul 2001 în SUA demonstrează cât de devastatoare poate fi criminalitatea prin intermediul corespondenței. După ce opt scrisori care conțineau antrax au fost trimise prin intermediul serviciului poștal american USPS, 22 de persoane au fost infectate, cinci au murit și aproximativ 30.000 de persoane au primit tratament profilactic cu antibiotic.
Adoptarea de noi tehnologii de către industria serviciilor de curierat a determinat apariția unor riscuri de natură cibernetică. Fraudele în e-comerț reprezintă o problemă reală și pot include activități ostile cum ar fi infecțiile cu programe malware. Sectorul poștal se bazează în mare măsură pe o rețea complexă de furnizori și parteneri pentru a funcționa, astfel, un atac asupra lanțului de aprovizionare ar putea cauza întreruperi și întârzieri ale livrărilor cu potențiale efecte negative asupra beneficiarilor, precum și compromiterea datelor clienților. Consecințele ar putea avea un impact crescut în cazul în care beneficiarii serviciilor prestate fac parte din sectoare de importanță strategică.
Atacurile de tip phishing reprezintă o amenințare comună în sectorul poștal, în contextul în care angajații primesc un număr mare de e-mailuri de la expeditori necunoscuți care ar putea conține link-uri sau atașamente rău intenționate. Ca în orice industrie, sectorul poștal este, de asemenea, susceptibil la amenințări interne. Angajații sau contractanții cu acces la sisteme sensibile pot cauza prejudicii organizației prin scurgerea informațiilor sensibile și valorificarea acestora pe Dark Web.
Activitățile ilicite asociate comerțului electronic, ce reprezintă o amenințare la adresa securității naționale (furtul datelor bancare, nedeclararea veniturilor obținute din tranzacțiile derulate în mediul online, vânzarea de produse contrafăcute/ ilegale), sunt favorizate de o serie de factori care reprezintă un revers al evoluțiilor tehnologice. Printre altele, prezintă relevanță: anonimizarea entităților implicate în tranzacțiile comerciale online (cumpărători și vânzători) și complexitatea sistemelor informatice utilizate (browsere dedicate zonei de Deep Web), care face dificilă monitorizarea și controlul operațiunilor online.
Serviciul poștal poate genera efecte, îndeosebi ca urmare a accesării acestuia de către vectori de amenințare în planul securității naționale, context în care este importantă conștientizarea de către publicul larg a riscurilor cu privire la amenințările cu bombe, bioterorism, precum și asociate activităților de comerț electronic. Serviciul poștal a optimizat măsurile de siguranță prin instalarea de sisteme de detectare a riscurilor biologice, criptarea datelor sensibile și introducerea modalităților de autentificare cu mai mulți factori. Pentru prevenirea, descurajarea și contracararea transporturilor ce pot intra sub incidența legii, reprezentând astfel riscuri la adresa securității naționale, este oportună monitorizarea acestora în baza unor acte de autorizare emise de autoritățile competente.
Abstract
E-commerce has been one of the trends with significant growth and development over the last decade. The functionality of e-commerce along with its ease of use and security have made from this type of trade a popular option among consumers worldwide. The COVID-19 pandemic represented a decisive factor that accelerated this trend as the majority of the population has shifted to online shopping. Global economies are constantly evolving, being structured around digital platforms. Platform owners are gaining power beyond that of factory owners in the early stages of the industrial revolution. Illicit activities associated with e-commerce, which pose threats to national security (such as theft of sensitive data, terrorism and biohazards), have led to increased security measures taken by courier service providers.
Autori: Elena-Camelia Alexandru și Eduard-Ionuț Piscanu