În cadrul Târgului de carte Bookfest 2009, directorul SRI, George-Cristian Maior, și-a lansat la standul Editurii RAO volumul „Noul Aliat. Regândirea politicii de apărare a României la începutul secolului XXI” cu participarea profesorului dr. Ioan Mircea Pașcu și a profesorului dr. Vasile Dâncu.
Volumul, scris de George-Cristian Maior, adună o serie de studii și articole ce vin să umple un vid de informare și o cultură politică încă nu foarte clar definită în România zilelor noastre. Ce reprezintă pentru noi UE și NATO? Care au fost costurile și ce efort a făcut România pentru a adera la aceste organizații? Sunt doar câteva întrebări pe care, din păcate, foarte puțini și le pun. Odată cu accederea în aceste organizații, interesul pentru această sferă a scăzut dramatic în rândul opiniei publice. Cele peste 15 capitole ale volumului, abordează trei teme principale: viziunea asupra relațiilor internaționale, gândirea strategică privind rolul geopolitic al României și evaluările politicii de securitate și apărare din perioada 2000-2006. În opinia autorului, cartea vorbește contrastant despre „gândirea strategică sau absența ei, despre putere sau absența ei, despre inteligență politică sau absența ei” în contextul redefinirii politicii românești la început de secol.
„Noul Aliat” abordează de la teme ale teoriei relațiilor internaționale la analize critice ale culturii strategice românești contemporane, aducând în lumină o bogată bază documentară de istorie recentă, reprezentând studii, articole sau speech-uri pe care autorul le-a elaborat în perioada 2000-2004. Așa cum singur mărturișește, capitolele sunt străbătute de viziune strategică, prezentând atât o perspectivă critică a securității naționale, cât și evaluări teoretice ale politicii de apărare în perioada fierbinte a implementării planurilor naționale de aderare la NATO. Sunt descrise pe larg fenomene și evenimente trăite în “linia întâi” a momentului istoric, precum implementarea normelor de control democratic civil asupra armatei și consolidarea relațiilor civil-militari de tip democratic, profesionalizarea armatei, adaptarea la cerințele NATO, angajamentele luate cu acest prilej, decizia de a trimite militari români în misiuni externe în Afganistan și Irak, precum și primele analize geopolitice regionale despre rolul Mării Negre pe tabla de șah globală.
Ioan Mircea Pașcu, în calitate de europarlamentar și fost ministru al apărării, a subliniat în prezentarea sa, că dosarul intrării României în NATO este încă puțin cunoscut publicului larg. El consideră că lucrarea acoperă un gol conceptual și perceptiv important punând accentul pe „înțelegerea subtilă a ponderii unui stat în politica mondială, privită ca o combinație între „potențial” și „legitimitate””. Prin evaluările sale, de mare actualitate, volumul trasează o „matrice diplomatică românească” pentru „definirea identității pe care ar trebui să și-o creeze România în interiorul NATO și UE, a nivelului nostru de ambiție”, problematică ce a fost, în opinia domnului Pașcu, neglijată după integrarea propriu-zisă în cele două organizații.
În altă ordine de idei, Vasile Dâncu a susținut că „Noul Aliat” este un veritabil studiu de caz pentru redefinirea în viitor a strategiei de securitate a României și pentru „impunerea națiunii române în concertul lumii și în concertul european”. Perspectiva volumului pune accentul pe abordarea postmodernă, a subliniat profesorul Dâncu, abordare în care „capitalul politic nu mai este dat de poziția geografică, ci de capacitatea de a fi prezent la masa deciziilor”, iar „securitatea se obține prin transformare și adaptare internă”.
La finalul evenimentului, autorul a promis o nouă ediție, completată și revizuită, a „Noului Aliat” din perspectiva evoluțiilor actuale, în care interesele și identitatea națională se redefinesc prin și în fluxurile de negocieri și transformări din UE și NATO.
Autor: Sorin Sava