Academia aniversează 25 de ani!
E o vârstă frumoasă, o vârstă asociată cu vise îndrăzneţe, poate cu greşeli inerente începutului, dar, mai ales, cu o dorinţă uriaşă de a lăsa o urmă.
Obiectiv privind, poate nu am atins, încă, maturitatea, dar acum se netezeşte drumul către ceea ce vom deveni!
Subiectiv, însă, din perspectiva celui care a fost aici de la începuturi, pot afirma că lucrurile stau mai degrabă invers! Suntem mai înțelepți decât arată numărul anilor, pentru că drumul parcurs de noi n-a fost nici ușor, nici liniar. Ne-am transformat permanent: am fost mai întâi Institutul Superior de Informaţii, apoi Institutul Naţional de Informaţii, apoi am devenit Academie. Am înfiinţat specializări noi, am reconstruit planuri de învățământ, am introdus și am eliminat programe.
Totul, din dorința de a ține pasul sau chiar de a merge puțin înaintea vremurilor şi nevoilor Serviciului.
Am fost, periodic, amenințați cu dispariția (aş spune că motivele erau, mai degrabă, neîntemeiate), dar am continuat, de fiecare dată, cu și mai multă pasiune și determinare.
Adesea, efortul corpului didactic a fost completat, în mod fericit, de contribuţii aduse de personalităţi recunoscute din peisajul academic românesc şi internaţional. În Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ au conferenţiat profesori din diverse domenii – de la academicieni până la persoane fără grade didactice, dar cu o experiență profesională care a contat enorm în dezvoltarea viitorilor ofiţeri.
Am rezistat ironiilor mass-media şi am accentuat permanent ideea că misiunea principală a Academiei este de a pregăti ofiţeri de informaţii în slujba ţării, și nu aceea de a „fabrica“ doctoranzi.
Rezultatele acestei asumări nu pot fi contestate vreodată pe piața educațională din România! Aici este locul unde, atunci când o nouă promoţie de absolvenţi finalizează studiile, se aude răspicat „Servesc patria!“.
Schimbarea generațiilor în serviciile de informaţii româneşti a fost și va fi posibilă şi cu ajutorul Academiei! Absolvenţii acesteia se regăsesc azi pe toate palierele ierarhice, în toate profilurile activităţii. Cunoştinţele asimilate aici sunt parte a efortului uriaş de apărare a securității României.
Privim înapoi cu mândrie și înainte cu speranță!
Ne aflăm într-un moment important al existenței noastre: pentru prima dată, percepem că reorganizarea poate fi de fond, și nu doar de formă.
Noi suntem aceiași, dar din ce în ce mai puțini. Cei care am rămas visăm la un viitor mai puțin complicat decât trecutul la care, inevitabil, ne raportăm.
La mulți ani, ANIMV!
Autor: Conf.univ.dr. Ella Ciuperca
Conf. univ. dr. Ella Magdalena Ciupercă este decan al Facultăţii de Studii de Intelligence din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie a Institutului Naţional de Informaţii în perioada 1993-1997. În anul 1998, a finalizat programul de studii aprofundate Geopolitici şi politici sociale din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în sociologie la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti. De-a lungul carierei profesionale a publicat numeroase cărţi, articole şi studii de specialitate în domeniile analizei de intelligence, culturii de securitate, responsabilităţii sociale, fiind cooptată ca membră în diverse colegii editoriale ale unor publicaţii de specialitate sau manifestări ştiinţifice de profil.
Conf. univ. dr. Ella Magdalena Ciupercă este membru al CNATDCU (2014), al ANC (2010) şi al ARACIS (2007).