Securitatea umană în era tehnologiilor emergente

Tema securității umane, o constantă în evoluția omenirii, a cunoscut diferite adaptări impuse de problemele specifice perioadelor care au marcat istoria, precum foametea, războaiele dintre națiuni și bolile, ce reprezentau amenințări la adresa integrității individuale. De-a lungul timpului, termeni precum „securitate”, „insecuritate”, „amenințare” și „responsabilitatea de a proteja” au început…
Vezi articol
Share

Puterea informației. Secrete pentru America

Pe 26 iulie 2022 s-au împlinit 75 de ani de la semnarea de către președintele american, Harry Truman, a Legii Securității Naționale (National Security Act), prin care a fost înființată Agenția Centrală de Informații (Central Intelligence Agency, CIA), ca agenție civilă, independentă, în interiorul ramurii executive, responsabilă de culegerea, analiza,…
Vezi articol
Share

Spionaj şi contraspionaj în perioada Războiului Rece. Rocada între alb şi negru

Poate cea mai incitantă particularitate a filmelor cu spioni care schimbă lumea este doza de non-ficţiune pe care o conţin: spionajul şi contraspionajul, deopotrivă, pot, într-adevăr, să decidă câştigătorii sau perdanţii pe tabla de şah a politicii regionale sau chiar globale. În aceeaşi notă, secvenţe (poate clişeu) precum un schimb…
Vezi articol
Share

România între prieteni și dușmani. Decupaje geopolitice și hărți imagologice

Cartea lui Cristian Barna reprezintă un îndrăzneţ demers de studiu privind securitatea naţională a României, cu accent pe poziţionarea ţării noastre în jocul strategic al actorilor de pe scena internaţională. Titlul însuși – prin interogațiile folosite de autor – este ilustrativ pentru întreaga călătorie a cititorului pe parcursul lecturii. Întrebările…
Vezi articol
Share