Bani pentru jihad. O metodă de finanţare a terorii

Amplificarea prezenţei online a grupărilor teroriste globale, a crescut şi îngrijorările cu privire la extinderea activităţilor de finanţare prin intermediul criptomonedelor şi prin utilizarea reţelelor din mediul Dark Web ce asigură interacţiuni securizate şi tranzacţii sub protecţia anonimatului. Atenţia sporită de care se bucură monedele virtuale, în special prin utilizarea…
Vezi articol
Share

Jihad pe ritm de hip-hop

Muzica este unul dintre cele mai eficiente instrumente utilizate de către guverne, religii, mişcări sociale, în momentele cheie ale istoriei, pentru a convinge şi îndoctrina publicul ţintă în vederea atingerii unui deziderat. Mesajele de orice tip pot fi mai uşor şi mai rapid răspândite prin muzică în mediile cel mai…
Vezi articol
Share

Mirajul califatului virtual

Organizaţia teroristă DAESH întrebuinţează astăzi internetul într-o manieră fundamental diferită prin comparaţie cu gruparea al­Qaida, care vedeam online, mai degrabă, un mijloc de comunicare între celulele sale componente. Deprinderile tehnice dobândite de membrii săi (crescuţi în era virtuală) nu doar că ajută la propagarea instantanee a ideologiei organizaţiei, dar contribuie…
Vezi articol
Share

Fenomenul „foreign fighters“

În fiecare an, radicali din întreaga lume merg în Siria și Irak pentru a se alătura jihadului dus de organizațiile teroriste din zonă. Cunoscuți sub denumirea de Foreign Fighters („luptători străini”), ei au ajuns în ultima perioadă chiar mai numeroși decât luptătorii locali. DAESH – de la jihadul global la…
Vezi articol
Share

Sayyid Qutb și influența sa ideologică asupra grupărilor islamiste contemporane

Egipteanul Sayyid Qutb (1906-1966) reprezintă una din cele mai importante figuri în dezvoltarea ideologiei salafiste jihadiste. În ciuda faptului că provenea dintr-un cartier sărac de-a lungul Văii Nilului, Qutb, cel care avea să devină viitorul ideolog al Frăţiei Musulmane, a beneficiat atât de o educaţie occidentală, cât şi de una…
Vezi articol
Share

Determinism versus liber arbitru în psihologia terorismului

Considerații generale Actele de cruzime nediscriminatorie şi violenţele îndreptate împotriva civililor nevinovaţi, i-au determinat pe mulţi dintre cercetătorii în domeniul ştiinţelor socioumane să considere teroriştii ca fiind indivizi cu puternice tulburări psiho-comportamentale, incapabili de a se adapta la normele sociale şi funcţiona corespunzător în societate. Astfel, principalele direcţii de cercetare…
Vezi articol
Share