X-Cyber. Viitorul începe azi

Marc Goodman este unul dintre experții consacrați în sfera securității cibernetice, cu o experiență de peste 20 de ani. Cariera în domeniul criminalității high-tech și-a început-o în 1995, în cadrul faimosului Departament al Poliției din Los Angeles (LAPD), unde simpla cunoaștere a combinației de taste pentru verificarea ortografiei în Corel…
Vezi articol
Share

Gardienii datelor personale

Companii de servicii a căror activitate este perturbată, manipulări ale electoratului de către puteri rivale sau cereri de răscumpărare pentru date personale sunt doar câteva exemple de știri intens mediatizate. Ele ne arată cât de important este să fim pregătiți pentru amenințările provenite din mediul virtual. Pot fi zădărnicite eforturile…
Vezi articol
Share

CTRL + ALT + SECURE

O nouă dimensiune a atacurilor cyber a devenit realitate la 23 decembrie 2015. Un grup de hackeri, cu o afiliere încă incertă, a scufundat în întuneric pentru câteva ore o regiune din vestul Ucrainei. Prin dezactivarea unei părți importante din infrastructura de electricitate a țării, obiectivul evident al acestui atac…
Vezi articol
Share

Cyber profiling

Evoluţia spațiului virtual, a comunicării şi a rețelelor sociale au favorizeazat apariţia unor entități (indivizi și grupări) interesate de inițierea și promovarea propriilor obiective de tip criminal, extremist sau terorist. Totodată, accesul facil la tehnica de calcul, disponibilă la prețuri scăzute, a deschis orizonturile persoanelor rău intenționate să dezvolte un…
Vezi articol
Share

Dark Web – universul hackerilor

Cyberspace – ultima frontieră Dacă explorarea spaţiului cosmic era, în anii ’70, expresia maximă a progresului ştiinţific şi tehnologic, în prezent un nou spaţiu, creat de om, cel virtual, a devenit „noua frontieră extremă ce trebuie cucerită”. Şi armele, şi actorii sunt diferiţi în cele două situaţii, însă scopul a…
Vezi articol
Share

Planificarea stratificată a securităţii cibernetice la nivelul unei organizații

În contextul unui mediu informaţional dinamic şi predispus atacurilor cibernetice de amploare, este important ca fiecare organizaţie, fie că vorbim de companii mai mari sau mai mici sau de instituţii publice şi agenţii guvernamentale, să adere la implementarea unor acţiuni bine puse la punct de securitate cibernetică. Astfel, devine o…
Vezi articol
Share

Cine sunt agresorii cibernetici

Societatea secolului al XXI-lea este puternic influențată de dezvoltarea fără precedent din domeniul IT&C, marcând începutul erei informaționale. „Democratizarea” tehnologiei și accesul liber la informație reprezintă o schimbare majoră comparat cu era industrială, când puterea economică a unui stat reprezenta un element esențial. Intensificarea gradului de utilizare a Internetului generează,…
Vezi articol
Share

Arhitecturi și perspective operaționale – Intelligence în prevenirea și combaterea terorismului. Comportament Cybersecurity 2015

Studiul securităţii naţionale face obiectul evoluţiei, atât din punct de vedere teoretic cât şi practic. În acelaşi timp, conceptul evoluează atât din perspectiva societăţii, cât şi a individului. În centrul dezbaterilor stă o chestiune fundamentală: poate exista securitate fără intelligence? Este terorismul instrumentul la care apelează cei lipsiţi de forţă?…
Vezi articol
Share