Dezinformare și divizare. Cercul vicios al neîncrederii

Din cauza amplificării și diversificării practicilor de dezinformare, fenomenul devine o amenințare reală la adresa democrației, concluzia fiind surprinsă atât din conținutul unor reglementări oficiale (Raportul Parlamentului European, adoptat în februarie 2022, referitor la ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv dezinformarea), cât şi din percepțiile…
Vezi articol
Share

De la fake news la dezordinea informațională

Contextul pandemiei de COVID-19 și recentele evenimente externe au crescut interesul, dar și preocuparea față de utilizarea informațiilor false sau înșelătoare, termenul fake news devenind tot mai des utilizat la nivelul publicului, deși acesta nu avea o definiție clară sau agreată. În paralel, în literatura de specialitate și la nivelul…
Vezi articol
Share

Știrile false. Tipuri și stereotipuri

Propagarea dezinformării pe rețele sociale este un fenomen complex, a cărui analiză necesită abordarea din perspective multiple. Dacă responsabilitatea legală a creatorilor de conținut cu privire la veridicitatea informațiilor transmise este indubitabilă, la fel ca și cea a publicațiilor pentru conținutul promovat, responsabilitatea companiilor care dețin rețele sociale în controlul…
Vezi articol
Share

Provocările societății digitale

Într-o perioadă în care digitalizarea societății cunoaște un ritm accelerat, beneficiile care contribuie la progresul general nu trebuie să ascundă riscurile inerente oricărei transformări. Dezvoltările tehnologice recente au schimbat regulile jocului, însă, dintr-o anumită perspectivă, nu au adus nimic nou. Vreme de sute de ani, statele au căutat să intervină…
Vezi articol
Share

„Fabricate” pentru România. Interese ascunse în ştirile false

Fenomenul fake news, aflat în ascensiune pe plan extern, în special în momente-cheie precum consultările publice, a început să fie tot mai răspândit şi în România, în contextul creşterii constante a numărului utilizatorilor de internet. Potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru, realizat de Comisia Europeană, în luna februarie 2018, mai mult de…
Vezi articol
Share

Dezinformarea rusă – un război al cuvintelor

Într-o perioadă în care cuvintele cheie sunt „fake news“, „propagandă“, „dezinformare“, „ameninţări asimetrice“, „campanii hashtag“, „hate crimes“, filtrarea informaţiei obiective şi păstrarea unei realităţi nealterate devin din ce în ce mai dificile. Deşi barierele spaţio-temporale ale accesului la informaţii pare că au fost eludate prin intermediul Internetului, pentru membrii Generaţiei…
Vezi articol
Share